• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Svečana akademija u čast Vuka Karadžića

14.11.2014
Svečana akademija “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč” održana je 13. novembra 2014 u biblioteci skupštine grada Beča, a povod je 200 godina od izdavanja prve srpske gramatike “Pismenice serbskoga jezika” u Beču i 150. godišnjica od njegove smrti. Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj počasnih gostiju i eminentnih stručnjaka slavistike.

Pre tačno 200 godina, slavni reformator srpskog jezika i pisma, Vuk Stefanović Karadžić je u Beču izdao prvu gramatiku srpskog jezika na osnovu narodnog govora. “Pismenica serbskoga jezika” (1814) je jedno od najvažnijih dela srpske književnosti 19. veka i smatra se osnovom današnjeg srpskog, a ujedno i hrvatskog i bosanskog jezika.

Vukova povezanost sa Bečom izuzetno je značajna jer je on, zapravo, veliki deo svog života proveo u glavnom gradu Austrije, gde je stvarao svoja dela, ali i osnovao porodicu. Vuk Karadžić je umro 1864. godine u Beču i bio sahranjen na bečkom groblju St. Marx, sve dok njegovi posmrtni ostaci nisu prenešeni u Beograd. Ove godine se ujedno obeležava i 150 godina od njegove smrti.

“Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč”

Svečana akademija pod nazivom “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč” održana je u četvrtak 13. novembra 2014. u Beču, a program se sastojao od naučnih predavanja stručnjaka slavističkih nauka i dramskog i muzičkog dela.

Ova manifestacija je probudila veliko interesovanje bečke publike, a sala u biblioteci skupštine grada Beča (Wienbibliothek im Rathaus) bila je popunjena do poslednjeg mesta.

Svečane govore održali su Gordana Ilić Marković, profesorka sa odseka slavistike Univerziteta u Beču i Boško Suvajdžić, profesor sa Filološkog faukulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru naučnog dela akademije, posle nedavne prezentacije u Beogradu, prvi put u inostranstvu predstavljena je knjiga “"Mündliches Volksgut der Serben“ ("Српска усмена народна баштина"). Prezentaciju knjige je održala Mina Đurić ispred Vukove Zadužbine.


Prisutnim gostima prva se obratila poslanica skupštine grada Beča, Anica Matzka-Dojder, koja je u ime grada srdačno pozdravila goste i istakla povezanost Austrije i Srbije i važnost zajedničke istorije i negovanje iste.

Ambasador Republike Srbije u Austriji, njegova ekscelencija Pero Janković, prisutnima se obratio rečima hvale za organizaciju ove manifestacije, koja je još jedan dokaz kvalitetne istorijske i naučne saradnje Austrije i Srbije i izrazio želju da se ona i nastavi i ubuduće na brojnim poljima.

Upravnik odseka za slavistiku Univerziteta u Beču, Michael Moser, u svom pozdravnom govoru zahvalio se učesnicima i organizatorima na održavanju ove Svečane akademije na način koji joj i dolikuje.

Organizacioni deo manifestacije, veoma uspešno, izvelo je udruženje Dijaspora Media Association iz Beča, uz veliku podršku grada Beča. Pokroviteljstvo  Svečne akademije preuzeo je na sebe bečki ministar za kulturu i nauku Andreas Mailath-Pokorny.

Program su muzički obogatile kompozicije iz 19. veka, “tiho noći” Jovana Jovanovića Zmaja i “srpski kvadril” Johanna Straussa mlađeg, u izvođenju Hristine Šušak (violina) i Ahsena Mehovića (gitara).

Posebnu pažnju publike izazvalo je scensko čitanje odlomaka iz predstave “Bečki prozori - Volim te od svega srdca - Vuk Karadžić i Ana Kraus”, autorke Gordane Ilić Marković. Vuka i Anu su glumili studenti slavistike Dražen Tešanović i Jennifer Resch. Autorka je ovaj recital posvetila Vuku Karadžiću kao mužu i ocu i njegovoj supruzi, Ani Karadžić, što je prikazalo Vuka i njegov život sa emotivne strane.

Po završetku zvaničnog dela programa upriličen je prijem za zvanice i goste.


Ostale vesti: