• Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Posle sjajne prve sezone letnji kamp Mia Patria, koji se održava u Srbiji, otvara svoja vrata i za predstojeće leto sa novim terminima u julu i avgustu. Prijave su u toku.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • Proteklog vikenda se opet do ranih jutarnjih sati slavio 20. put po redu, jubilarni Srpski bal. Uživalo se u muzici i plesu, lepim ženama, balskim haljinama, magiji koja je trajala celu noć. Bal je okupio brojne goste iz političkog, javnog i kulturnog života, kao i predstavnike srpske zajednice u Austriji.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više
 • U četvrtak, 7. aprila 2016. godine održana je u bioskopu Filmcasino u Margaretenstrasse 78 u 5. bečkom becirku završna manifestacija povodom jubileja „50 godina Sporazuma između Jugoslavije i Austrije o zapošljavanja radnika u Austriji 1966.-2016.“ Reč je o projektu više organizacija kao što su Institut für Zeitgeschichte der Universität Innsbruck i Forschungszentrum Migration & Globalisierung u saradnji sa Arbeitskreis Archiv der Migration i Initiative Minderheiten.

  više

Svečana akademija u čast Vuka Karadžića

14.11.2014
Svečana akademija “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč” održana je 13. novembra 2014 u biblioteci skupštine grada Beča, a povod je 200 godina od izdavanja prve srpske gramatike “Pismenice serbskoga jezika” u Beču i 150. godišnjica od njegove smrti. Svečanoj akademiji prisustvovao je veliki broj počasnih gostiju i eminentnih stručnjaka slavistike.

Pre tačno 200 godina, slavni reformator srpskog jezika i pisma, Vuk Stefanović Karadžić je u Beču izdao prvu gramatiku srpskog jezika na osnovu narodnog govora. “Pismenica serbskoga jezika” (1814) je jedno od najvažnijih dela srpske književnosti 19. veka i smatra se osnovom današnjeg srpskog, a ujedno i hrvatskog i bosanskog jezika.

Vukova povezanost sa Bečom izuzetno je značajna jer je on, zapravo, veliki deo svog života proveo u glavnom gradu Austrije, gde je stvarao svoja dela, ali i osnovao porodicu. Vuk Karadžić je umro 1864. godine u Beču i bio sahranjen na bečkom groblju St. Marx, sve dok njegovi posmrtni ostaci nisu prenešeni u Beograd. Ove godine se ujedno obeležava i 150 godina od njegove smrti.

“Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč”

Svečana akademija pod nazivom “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč” održana je u četvrtak 13. novembra 2014. u Beču, a program se sastojao od naučnih predavanja stručnjaka slavističkih nauka i dramskog i muzičkog dela.

Ova manifestacija je probudila veliko interesovanje bečke publike, a sala u biblioteci skupštine grada Beča (Wienbibliothek im Rathaus) bila je popunjena do poslednjeg mesta.

Svečane govore održali su Gordana Ilić Marković, profesorka sa odseka slavistike Univerziteta u Beču i Boško Suvajdžić, profesor sa Filološkog faukulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru naučnog dela akademije, posle nedavne prezentacije u Beogradu, prvi put u inostranstvu predstavljena je knjiga “"Mündliches Volksgut der Serben“ ("Српска усмена народна баштина"). Prezentaciju knjige je održala Mina Đurić ispred Vukove Zadužbine.


Prisutnim gostima prva se obratila poslanica skupštine grada Beča, Anica Matzka-Dojder, koja je u ime grada srdačno pozdravila goste i istakla povezanost Austrije i Srbije i važnost zajedničke istorije i negovanje iste.

Ambasador Republike Srbije u Austriji, njegova ekscelencija Pero Janković, prisutnima se obratio rečima hvale za organizaciju ove manifestacije, koja je još jedan dokaz kvalitetne istorijske i naučne saradnje Austrije i Srbije i izrazio želju da se ona i nastavi i ubuduće na brojnim poljima.

Upravnik odseka za slavistiku Univerziteta u Beču, Michael Moser, u svom pozdravnom govoru zahvalio se učesnicima i organizatorima na održavanju ove Svečane akademije na način koji joj i dolikuje.

Organizacioni deo manifestacije, veoma uspešno, izvelo je udruženje Dijaspora Media Association iz Beča, uz veliku podršku grada Beča. Pokroviteljstvo  Svečne akademije preuzeo je na sebe bečki ministar za kulturu i nauku Andreas Mailath-Pokorny.

Program su muzički obogatile kompozicije iz 19. veka, “tiho noći” Jovana Jovanovića Zmaja i “srpski kvadril” Johanna Straussa mlađeg, u izvođenju Hristine Šušak (violina) i Ahsena Mehovića (gitara).

Posebnu pažnju publike izazvalo je scensko čitanje odlomaka iz predstave “Bečki prozori - Volim te od svega srdca - Vuk Karadžić i Ana Kraus”, autorke Gordane Ilić Marković. Vuka i Anu su glumili studenti slavistike Dražen Tešanović i Jennifer Resch. Autorka je ovaj recital posvetila Vuku Karadžiću kao mužu i ocu i njegovoj supruzi, Ani Karadžić, što je prikazalo Vuka i njegov život sa emotivne strane.

Po završetku zvaničnog dela programa upriličen je prijem za zvanice i goste.


Ostale vesti:

 • Sport & Rekreacija

  Karte za utakmicu Srbija - Austrija u prodaji

  19.05.2017

  Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • Obrazovanje & Porodica

  Sajam „Posao. Dete. Obrazovanje“

  08.05.2017

  Sajam “Posao, beba i obrazovanje” posvećen je osobama koje žele da se nakon porodiljskog odsustva vrate u poslovni svet. Na sajmu svoje štandove imaće sve najvažnije institucije i savetovalište grada Beča, od kojih na licu mesta možete dobiti brojne informacije i savete.

  više
 • Kultura & Ljudi

  Unikatne majice "Vajtundbrajt" za sve Bečlije

  05.05.2017

  Kvalitetne i moderne majice sa originalnim natpisima ČUŠ, OJFORIŠ ili VINER ŠME novog brenda VAJTUNDBRAJT, osvaja Beč. Odaberite svog favorita, skrenite pažnju na sebe i prenesite originalnu poruku!

  više
 • Kultura & Ljudi

  3. Dečiji muzički festival „Zlatna pčela“ u Beču

  03.05.2017

  Udruženje A:KULTURA iz Beča vas poziva na dečiji muzički festival „Zlatna pčela“ koji će biti održan u subotu 6. maja 2017. Festival je namenjen deci i mladima uzrasta do 18 godina, a posednji rok za prijavu učesnika je 4. maj. 2017. Više detalja u tekstu.

  više
 • Posao & Privreda

  Bečka policija traži nove službenike

  02.05.2017

  U četvrtak, 4. maja 2017. godine Bečka policija u saradnji sa Magistratskim odeljenjem 17 - Integracija i diverzitet organizuje veliki informativni skup za mlade ljude doseljeničkog porekla koji se zanimaju za poziv policajca/policajke.

  više
 • Obrazovanje & Porodica

  Dani otvorenih vrata u muzičkim školama grada Beča

  01.05.2017

  Muzičke škole Grada Beča nude deci i mladima do navršene 25. godine života celovit sistem muzičkog obrazovanja na bazi aktivnog sviranja. Sve deca i mladi koji žele da upoznaju ponudu muzičkih škola Grada Beča imaju priliku za to u dane otvorenih vrata koji će se održati od 8. do 12. maja 2017. godine.

  više
 • Kultura & Ljudi

  Otvorena izložba “Srpska književnost u Prvom svetskom ratu” u Beču

  27.04.2017

  U Beču, u Muzeju književnosti sinoć je otvorena izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu". Izložbа trаje od 27. аprilа do 16. mаjа 2017. godine u Beču, ulicа Johannegasse 6 - Grilparzerhaus.

  više
 • Kultura & Ljudi

  Donauinselfest u Beču - Najveći festival na otvorenom u Evropi

  26.04.2017

  Ovogodišnji „Donauinselfest“ će u svoja tri dana održavanja od 23. juna do 25. juna 2017. godine sigurno oduševiti sve posetioce jer je pripremljen bogat program za sve uzraste i za svačiji ukus, a sve to uz besplatan ulaz. Organizatori festivala očekuju preko tri miliona posetilaca.

  više
 • Kultura & Ljudi

  U Lincu održana 34. smotra kulturnog stvaralaštva Srba u Austriji

  24.04.2017

  Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, 34. po redu, održana je u subotu 22. aprila 2017. godine u dvorani Bruknerhaus, nedaleko od centra Linca, u organizaciji Saveza Srba u Austriji. Pobednici ovogodišnje Smotre u ukupnom plasmanu su KUD Stevan Mokranjac iz Beča sa 100 osvojenih poena. Ovo su ujedno bile i kvalifikacije za 22. Evropsku smotru folklora, koja će se 3. i 4. juna održati u Portorožu.

  više
 • Zdravlje & Socijalno

  Novo: Besplatna linija za zdravstvena pitanja

  18.04.2017

  U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Obrazovanje & Porodica

  Deca sa bečkog dvora

  17.04.2017

  Mali posetioci "Dečijeg muzeja Schloss Schönbrunn" u Beču mogu zaviriti u nekadašnji svakodnevni život carske porodice. Biće to nezaboravan doživljaj za vaše mališane.

  više
 • Sport & Rekreacija

  Zabava za decu za vreme uskršnjih praznika

  10.04.2017

  Grad Beč se pobrinuo da i onoj deci, koja nisu otišla na odmor , ne bude dosadno u njihovom gradu za vreme uskršnjih praznika. Njima se nude brojne mogućnosti na manifestaciji "wienXtra- ferienspiel" gde se mogu baviti sportom, upoznati prirodu, posetiti brojne kulturne lokacije i manifestacije ili da se jednostavno igraju jedni sa drugima.

  više
 • Sport & Rekreacija

  Otvorena nova sezona u sportskom centru Wasserpark u Beču

  09.04.2017

  Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Kultura & Ljudi

  Međunarodni dan Roma

  08.04.2017

  Svetski dan Roma obeležava se danas, 8. aprila, s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi. Mnoga romska udruženja u Beču aktivno deluju u oblasti socijalnih, kulturnih i sportskih projekata kako bi se poboljšala sveobuhvatna situaciju romske populacije.

  više
 • Zdravlje & Socijalno

  Naučna saradnja Univerzitetskih klinika Narodni front i AKH

  07.04.2017

  Doktori ginekološko akušerske klinike „Narodni front” iz Beograda boravili su u Beču u sklopu projekta i naučne saradnje sa bečkom Univerzitetskom klinikom za ginekologiju. U planu su i širi oblici saradnje.

  više