• Ukoliko putujete van Austrije besplatna Smartfon-aplikacija "Auslandsservice-APP" pružiće Vam niz korisnih obaveštenja i informacija.

  više
 • Svi ljubitelji spustova i sankanja mogu se spustiti niz brdo ali bez snega na takozvanom “Letnjem sankalištu” u Beču. Ova bečka atrakcija predstavlja idealnu priliku za porodičan izlet. 3. juna otvorena je letnja sezona sa brojnim dodatnim sadržajima, kao što su "skijanje", montibajking i veća gastronomska ponuda.

  više
 • Austrijski fudbalski savez objavio je da će ulaznice za utakmicu selekcija Austrije i Srbije, koja je zakazana za 6. oktobar 2017. u Beču, naći u pretprodaji u petak 19. maja.

  više
 • U sklopu austrijske reforme zdravstva, od aprila ove godine, Bečlijama je na usluzi besplatan telefonski broj 1450 na kojem mogu dobiti brzu pomoć ukoliko imaju zdravstvene probleme. Savete mogu dobiti 24 časa dnevno.

  više
 • Sportski centar „Wasserpark“ u Beču otvorio je novu sezonu za sve zainteresovane koji žele da se oprobaju u brojnim sportovima. Fudbalski i teniski klub, koji se nalaze u sklopu centra, pozivaju sve zainteresone da se pridruže, ali i one koji žele da se druže i rekreativno bave sportom. Prednost, sve to u predivnom ambijentu ovog centra, ukruženim zelenilom u neposrednoj blizini Dunava.

  više
 • Građani Republike Srbije sa boravkom u Republici Austriji, po novom zakonu od 7. februara 2017. godine ne moraju polagati praktični deo ispita, već samo prevesti dozvolu. Ova uredba stupa odmah na snagu i važi sa sve kategorije vozila. Za građane iz drugih zemalja bivše Jugoslavije, tj. BiH i Makedonije priznaje se samo „B“ kategorija.

  više
 • I onaj ko nema balkon ili baštu trebalo bi da bude u situaciji da zasadi cveće, povrće ili voće. Takozvano „urbano baštovanstvo“ (Urban Gardening) je u trendu. Grad Beč stalno proširuje ponudu mobilnih leja u zgradama sa opštinskim stanovima. Ko ih još nema u svojoj blizini, procedura je jednostavna.

  više
 • Bečko magistratsko odeljenje za integraciju i raznolikost (MA 17) poziva zainteresovane volontere koji žele da čitaju najmlađim Bečlijama na maternjem jeziku.

  više

Učestvujete i Vi u projektu „Sakupljati migraciju“

28.04.2015
Na inicijativu gradske ministarke za integraciju, Sandre Frauenberger, nedavno je otpočeo projekat „Sakupljati migraciju“ („Migration sammeln“), koji će biti predstavljen u sklopu najavljenog muzeja migracije u Beču.

Do sredine 2016. godine u Beču će biti prikupljena zbirka predmeta koji dokumentuju istoriju doseljavanja migranata u glavni grad Austrije, a datiraju iz vremena od početka angažovanja „gastarbajtera“ šezdesetih godina prošlog veka, pa do danas.
Organizaciju prikupljanja predmeta je preuzeo Grad Beč u saradnji sa Gradski muzejom Beča.
Za izradu koncepta i realizaciju projekta angažovan je kvalifikovan tim, a za kolekciju zbirke naroda sa prostora bivše Jugoslavije zadužen je istoričar Ljubomir Bratić koga smo nedavno ugostili u našoj emisiji “Dijaspora uživo” i sa njim razgovarali o ovom značajnom projektu.
Dijaspora TV poziva sve građane da ukoliko imaju neke od predmeta značajne za ovu zbirku kao što su: fotografije, brošure, plakati, dokumenta i slično da se jave i prilože ove predmete kako bi zbirka bila što bogatija.
Novi Muzej migracije imaće ogroman značaj za istoriju migracije naših ljudi i njen uticaj na čitav društveni razvoj grada Beča.
Kontakt telefon: 0680/2468804
E-mail: wienmuseum@migrationsammeln.at


Ostale vesti: